Automobiles

PANDU UJI: Honda WR-V RS 2023 – sesedap mata memandang, pengendalian ‘chill’ & prestasi memadai


PANDU UJI: Honda WR-V RS 2023 – sesedap mata memandang, pengendalian ‘chill’ & prestasi memadai

Apabila Honda Malaysia mula menguar-uarkan perkhabaran bakal membawa masuk mannequin baharu Honda WR-V ke pasaran tempatan, memang ramai yang teruja. Apatah lagi ia dikhabarkan sebagai pesaing kepada Perodua Ativa, SUV bersaiz kecil dengan harga ‘rakyat’ yang mampu milik.

Pada 12 Jun lalu, tempahan WR-V mula dibuka, dan sebulan kemudian barulah ia dilancarkan secara rasmi dan ketika itu, adik kepada HR-V ini sudah pun menerima lebih kurang 2,500 unit tempahan. Ternyata kepercayaan dan keyakinan orang ramai terhadap jenama Honda memang tidak mampu diganggu gugat. Bawa saja apa jua mannequin mampu milik, pasti laku keras. Dua bulan selepas dilancarkan, hampir 7,000 tempahan telah diterima dan hampir separuh daripadanya telah pun dihantar kepada pelanggan.

Untuk pasaran Malaysia, barisan WR-V 2023 (akronim yang diambil dari Winsome Runabout Car) ini menawarkan empat varian iaitu S yang merupakan mannequin paling asas, diikuti dengan E, V dan spesifikasi tertinggi RS (menjadi varian paling laris setakat ini. Ia dijual pada harga bermula RM90ok hinggalah RM108ok. Namun ada juga yang mempersoalkan harganya yang dikatakan jauh lebih mahal dari Ativa yang berharga dari RM63ok hingga RM73ok.

Adakah penawaran yang ada pada WR-V ini lebih berbaloi, selain ia mampu meletakkan pemiliknya bangga menjadi sebahagian daripada ‘bangsa H’?

PANDU UJI: Honda WR-V RS 2023 – sesedap mata memandang, pengendalian ‘chill’ & prestasi memadai

Sejujurnya penulis tidak pernah berpeluang memandu pesaing terdekatnya, Ativa. Jadi untuk membandingkan antara Ativa dengan WR-V secara peribadi, serasanya tidak begitu adil. Namun sebagai seorang peminat SUV (dan memiliki sebuah SUV crossover), penulis teruja apabila diberi kesempatan oleh HM untuk mengikuti sesi pandu uji WR-V varian RS di Langkawi baru-baru ini. Apa yang menariknya ada pada WR-V ini?

WR-V diberikan unit L15ZF 1.5 liter naturally-aspirated (NA) DOHC i-VTEC empat-silinder petrol yang menghasilkan kuasa 121 PS pada takat 6,600 rpm dan tork maksima 145 Nm pada takat 4,300 rpm, digandingkan dengan kotak gear CVT automatik dan hanya memacu roda hadapan. Jadi dari segi kuasa juga WR-V adalah lebih besar dari Ativa yang digerakkan oleh enjin 1.0L turbo tiga-silinder berkuasa 97 hp dan tork 140 Nm.

Dengan padanan mekanikal tersebut, kelajuan maksimum yang mampu dicapai oleh WR-V 2023 mencecah 160 km/j. Untuk varian RS ini, ia mampu dipecut dari 0-100 km/j dalam 11.Three saat, berbanding S dan E yang sekitar 11 saat dan 11.1 saat bagi varian V.

PANDU UJI: Honda WR-V RS 2023 – sesedap mata memandang, pengendalian ‘chill’ & prestasi memadai

Mengendalinya di jalan raya yang terbentang di Langkawi tidak begitu mengizinkan untuk ‘melenjan’ sehabis mungkin, antara faktor penyebab, ia banyak melibatkan jalan kampung dan kawasan pekan kecil. Jadi pemanduan ala ‘chill saja’ tetapi sangat bersesuaian dengan karakteristik WR-V ini.

Walau bagaimana pun, jika memaksa kerahan tenaga, bunyi enjin agak bingit tetapi tidaklah sengsara untuk membantu memuntahkan kuasa memandangkan saiz kerangkanya agak kecil dan kapasiti enjin 1.5 liter itu sebenarnya mencukupi. Ketika merentasi Lebuhraya Langkawi sepanjang 4.Three km dari Kuala Temonyong hingga ke Pantai Tengah yang baru dibuka, laluan berbukit dan berselekoh membuatkan kaki sengaja memberikan lebih tekanan pada pedal pendikit. Memang layan jugalah nook di laluan tersebut.

Kawalan sterengnya memang ngam dan bagaikan mudah bekerjasama mengikut situasi di jalanan. Kalau memandu di jalan berselekoh atau pun berliku-liku, dengan kelajuan sederhana, respons stereng cukup optima.

PANDU UJI: Honda WR-V RS 2023 – sesedap mata memandang, pengendalian ‘chill’ & prestasi memadai

Bagi suspensinya pula, ia disokong oleh topang MacPherson di hadapan dan torsion di belakang, membantu memberikan kestabilan untuk pengendaliannya. Memandu dalam kelajuan yang rendah atau sederhana, suspensinya memang cukup memadai. Namun jika memandu dalam kelajuan yang tinggi, olengan badannya agak dirasai terutamanya oleh penumpang belakang.Konklusi untuk pengendaliannya, WR-V ini sebenarnya lebih ngam ho untuk pemanduan biasa-biasa saja, dan bukan agresif. Ia bersifat lebih tenang (…is nice!). Tak perlu hendak memandu secara agresif terutamanya jika berada di kawasan bandar yang sibuk dengan kenderaan bertali arus mahu pun di pekan atau pun kawasan kampung yang rata-ratanya lebih senang memandu atau menunggang motor ‘leha-leha’ saja.

WR-V 2023 ini memiliki dimensi 4,060 mm panjang, selebar 1,780 mm, berketinggian 1,608 mm (varian S hanya 1,576 mm) dan jarak roda sejauh 2,485 mm. Berbanding dengan Ativa, WR-V adalah 5 mm lebih pendek, 70 mm lebih lebar, 27 mm lebih rendah serta jarak roda 40 mm lebih dekat. Sebagai rujukan, Ativa berukuran 4,065 mm panjang, 1,710 mm lebar, 1,635 mm tingga dan jarak rodanya pula mencecah 2,525 mm.

Dan Ativa pula memiliki jarak kelegaan tanah mencecah 200 mm, dibandingkan dengan WR-V yang berukuran 220 mm. Untuk radius pusingannya pula, WR-V dengan 5.Three meter dan Ativa pula sekitar 5.1 meter. Jadi, memang tidak sukar untuk mengendalikan WR-V ini termasuk jika melalui laluan yang sempit, membuat pusingan U dan bab parkir. Ternyata saiznya yang agak kecil molek, cukup sesuai untuk pemandu wanita atau pun yang baru memiliki lesen memandu.

Daya tarikan paling nyata untuk WR-V ini sudah pasti imej luaran yang ditampilkan. Bagaikan jatuh cinta pandang pertama tatkala melihat wajah hadapan WR-V ini yang kelihatan sporty walau pun tidak mampu menandingi imej garang abangnya, HR-V.

Untuk bahagian hadapannya, lampu utamanya kelihatan tajam ditemani dengan gril yang direka lebih futuristik dengan sentuhan krom berwarna gelap. Unit pencahayaan hadapan iaitu bagi lampu utama, lampu nyalaan siang dan lampu kabus diberikan unit LED.

Bagi bahagian sisinya, ia ditampilkan garisan badan yang memanjang dari lampu hadapan sehinggalah ke lampu belakang. Ia juga diberikan rim aloi lima-jejari Continental UltraContact UC6 dua-tona 17-inci dibaluti tayar 215/55 R17. Pintu tempat duduk belakang pula mirip dengan HR-V dengan pemegang pintunya terletak di bahagian sisi bingkai tingkap.

Melewati bahagian belakangnya pula, rekaan yang agak ringkas termasuk menampilkan lampu jenis LED, palang krom pada bawah bampar serta operasi tailgate secara guide.

PANDU UJI: Honda WR-V RS 2023 – sesedap mata memandang, pengendalian ‘chill’ & prestasi memadai

Memasuki ruangan kokpitnya, ia diberikan rekaan yang bersifat minimalis dan tidak bertemankan ciri futuristik. Bahagian papan pemukanya tidak sarat dengan ciri kelengkapan.

Antara ciri kelengkapan yang diberikan kepada RS dan varian lain termasuklah kemasukan pintar bersama butang push begin, paparan tujuh-inci untuk sistem audio dengan enam pembesar suara, ketersambungan Apple CarPlay dan Android Auto, dua unit port USB dan sokongan Bluetooth.

Tiada brek parkir elektronik diberikan untuk WR-V, ia hanya menerima brek tangan konvensional. Selain itu, WR-V ini juga tidak diberikan head-up show dan steering telescopic. Malahan larasan untuk tempat duduk hadapan adalah secara guide. Namun untuk RS, ia diberikan tempat duduk balutan kulit yang cukup selesa. Manakala untuk pendingin hawa, ia diberikan zon-tunggal dengan kawalan automatik.

Ruang dalaman di bahagian tempat duduk belakang adalah memadai untuk 2-Three penumpang dewasa bertubuh sederhana (jika penumpang bersaiz besar, lebih selesa sekadar dua orang di belakang). Difahamkan, untuk WR-V ini, ia diberikan ruang lutut yang lebar, ruang kepala dan ruang kaki yang lebih luas menjadikannya terbesar di dalam kelasnya.

Manakala ruang however SUV kompak Honda ini juga lebih besar dengan kapasiti 380 liter (1,470 liter jika tempat duduk belakang dibaringkan) berbanding 369 liter bagi Ativa.

Untuk kelengkapan keselamatan pula, kesemua varian diberikan ciri customary termasuk cagak Isofix, Bantuan Kestabilan Kenderaan (VSA), ABS dengan EBD, Bantuan Mula Mendaki (HSA), Isyarat Berhenti Kecemasan, dua penderia undur, pengingatan pemakaian tali pinggang keledar dan juga Honda LaneWatch.

Malahan WR-V juga dilengkapi dengan Stroll-Away Auto Lock, ciri pertama seumpamanya bagi kelasnya. Ciri ini berfungsi untuk mengunci pintu secara automatik beberapa saat setelah pemandunya berjalan minimal dua meter atau lebih dari SUV kompak ini.

Walau bagaimana pun, varian RS menerima enam beg udara (empat unit bagi tiga varian di bawahnya), dan juga Honda Sensing yang merangkumi sistem pemberitahu kereta hadapan bergerak (LCDN), kawalan kelajuan adaptif (ACC), Sistem Brek Pengelak Pelanggaran (CMBS) bersama Amaran Pelanggaran Hadapan (FCW), Sistem Bantuan Kekal Lorong (LKAS), Pengelak Keluar Jalan (RDM), Amaran Keluar Lorong (LDW) dan Lampu Tinggi Automatik (AHB). Dengan ciri Keselamatan yang agak lengkap ini membolehkan WR-V menerima penarafan lima-bintang daripada ujian penilaian ASEAN NCAP.

Terdapat lima warna luaran ditawarkan iaitu Stellar Diamond Pearl yang merupakan warna terbaharu bagi mannequin Honda di Malaysia, selain Ignite Pink Metallic, Platinum White Pearl, Meteroid Grey Metallic dan Crystal Black Pearl.

Namun difahamkan, untuk pasaran Malaysia, warna Meteoroid Gray Metallic dan Ignite Pink Metallic paling laku keras. Mungkin juga kerana jika memilih Stellar Diamond Pearl, pelanggan perlu lebih bersabar untuk mendapat mannequin yang ditempah berbanding warna lain yang sekitar dua bulan untuk tempoh menunggu, itu kata Honda Malaysia sendiri.

Jika anda memang teringin untuk memiliki sebuah SUV kompak dengan emblem antarabangsa atau pun memang berhajat untuk menjadi bangsa ‘H’, pasti tidak kisah untuk membeli WR-V ini yang ditawarkan pada harga bermula RM89,900 untuk mannequin asas 1.5 S, diikuti varian pertengahan 1.5 E berharga RM95,900, manakala 1.5 V pula berharga RM99,900. Mahupun mannequin spesifikasi tertinggi 1.5 RS yang kami pandu uji ini yang berharga dari RM107,900. Kalau hendak dilihat dari segi ciri kelengkapan dan prestasinya, harga sebegini memang agak berbaloi bagi WR-V.

Atau pun mungkin boleh tambah tak sampai RM10ok untuk mendapatkan varian paling rendah dalam famili HR-V 2023 iaitu Gred S yang berharga RM 115,900. Tapi kalau dibandingkan dengan harga Ativa, memanglah ‘anak bongsu’ Perodua itu jauh lebih murah iaitu antara RM62ok hingga RM73ok.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Source link

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *